Hogyan változnak az adók 2012-ben?

Csak kapkodjuk a fejünket, hogy  idén is mennyi változás történt az adó világában.

Az szja változásokról dióhéjban itt írtam, ma folytatom a többi jelentősebb változással.

Hogyan változnak az adók 2012-ben?-2.rész

A minimálbér és  a garantált bérminimum is változott 2012 január 1-től:

 • A minimálbér 78.000 Ft-ról 93.000 Ft-ra változik, a garantált bérminimum pedig: 94.000 Ft-ról, 108.000 Ft-ra változott.
 • Az egészségbiztosítási  járulék 6%-ról 7%-ra változik, a munkaerő piaci járulék marad 1,5%, így az összes levonandó egészségbiztosítási és munkaerő piaci járulék: 8,5% lesz.
 • -Egy új lehetőség az Erzsébet utalvány (hideg, meleg étkeztetésre), ez egy juttatási
  lehetőség a munkahelyi étkeztetés mellett havi 5000 forint értékben.

  -Ezen kívül új cafeteria elem a munkahelyi étkeztetés lehetősége havi 12 500 forint
  összegben.

 • A béren kívüli juttatások után 10 százalékos mértékű ehó-t kell fizetni.

 • Az Eva kulcsa 30%-ról 37 5-ra emelkedik, az adónem választásának az összeghatára is változik, 25 millió Ft-ról 30 millió forintra nő.
 • Az áfa általános mértéke 25 %-ról 27 %-ra növekszik, mindazon ügyleteknél, melyek során az áfa fizetési kötelezettség 2012. évben keletkezik, már 27 %-os adókulcsot kell alkalmazni. vannak azonban kivételek:
 •  Abban az esetben például, ha az elszámolási időszak teljes egésze 2011-re esik még a 25 %-os áfakulcs alkalmazandó függetlenül attól, hogy az ellenérték megfizetése mikor történik.
 • Előleg fizetésnél, amennyiben 2012-ben teljesülő ügyletre 2011. évben adott előlegről van szó, szintén a 25 %-os adómértéket kell felszámítani.
 • Ahol van pénztárgép, az adókulcs változása miatt a pénztárgépek átállítását legkésőbb 2012. február 29. napjáig az arra jogosított szervizzel kell elvégeztetni. Fontos, hogy az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell teljesíteni a bizonylat kiállítási kötelezettséget
 • A népegészségügyi termékadó (chips-adó) törvényből kikerülnek azok a termékek, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak.
 • Ha van autód, ezt te is fizeted: A baleseti adót a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díja után, a kulcsa 30 százalék, de ezt a biztosítottaktól, vagyis az autó tulajdonosoktól szedik be, a kötelező biztosítás díjával együtt küldi ki a biztosító.
 • A cégbejegyzést követően 5 napon belül be kell jelentkeznie a társaságnak a területileg illetékes gazdasági kamaránál. A kamarai hozzájárulás évi 5 ezer forint lesz.
 • A lakását bérbeadó személy a kapott lakbérből levonhatja, a más településen általa bérbe vett lakás bérleti díját. Ennek feltétele, hogy a bérléshez ne kapjon térítést.
 • Az adózás rendjéről szóló törvény is változott:

-A törvénybe új elemként bekerült az adóregisztrációs eljárás. Ennek lényege, hogy az adószám kiadása előtt az adóhatóság egybeveti az alapítók adatait a nála meglévőkkel, és meghatározott esetekben megtagadja az adószám kiadását.


-A másik új szabálycsoport pedig a fokozott adóhatósági felügyelet. Ez azt jelenti, hogy  az adóhatóság az adószám kiadása után kérdőívet küldhet a frissen alapított cégnek, amelyben a tevékenysége részleteiről, valamint az annak végzéséhez szükséges technikai és pénzügyi eszközökről érdeklődik. A válaszok után az adóhatóság – legfeljebb egy évre – fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja a céget. Ennek egyik eleme, hogy sűrített áfa-bevallást és -fizetést írhat elő számára a hatóság.

 • A helyi adó törvény kimondja, hogy az önkormányzat nem állapíthat meg magasabb adómértéket a törvény általi maximumnál, továbbá a helyi iparűzési adóra csak egy adókulcs alkalmazható.
 • Átalakult a gépjármű adó, korábban a 1.600 köbcenti alatt 7 ezer, afelett 15 ezer forint volt az adó. Az új rendszer – négy lépcsőben – kilowattban méri a motor teljesítményét, és a környezetvédelmi osztály szerint is differenciál.

Tanulj a Számvitelsuli Azonnal hasznosítható tudásanyag csomagjával!

Megnézem,miben segít nekem:>>>www.szamvitesuli.com/ajandekok-neked

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)