Mi a különbség a terven felüli értékcsökkenés és az értékhelyesbítés között?

Mi a különbség a következők között? Ezt többen kérdezik e-mailben és a vizsgafelkészítő tanfolyamokon is:

“A terven felüli Écs visszaírása és az Értékhelyesbítés között mi a különbség? Mind a kettőnél az szerepel, hogy “Ha a piaci érték> jelentősen meghaladja a KSZÉ-t”. Értékhelyesbítésre akkor van szükség, ha az ÉCS visszaírása sem elegendő ahhoz, hogy a KSZÉ elérje a piaci értéket?”

Ma ezt tesszük tisztába:)

A különbség a következő:

  • Terven felüli écs-t akkor kell elszámolni ha a kszé tartósan és jelentősen magasabb mint a piaci érték, ez azt jelenti, hogy ekkor az eszköz állományban marad, és az eszköz értékét csökkenteni kell a terven felüli écs összegével.

vagy

  •  ha feleslegessé vált az eszköz, vagy hiány esetén.

Mi történik ekkor?

  • Ebben az esetben az eszköz nem marad állományban, ilyenkor  az aktuális nettó értéket kell terven felüli écs-ként elszámolni, és a terven felüli écs-t és a terv szerinti écs-t pedig ki kell vezetni, ezt hívják úgy, hogy össze kell vezetni a bruttó értéket és az értékcsökkenéseket.

 

Mi az az értékhelyesbítés?

Értékhelyesbítés:

Ezt akkor lehet elszámolni, ha az “értékhelyesbíthető” eszközök piaci értéke jelentősen meghaladja a korábban elszámolt terven felüli értékcsökkenési leírás visszaírását követő könyv szerinti értéket.

Mit jelent ez?

Ez az jelenti, hogy az ÉCS visszaírása sem elegendő ahhoz, hogy a KSZÉ elérje a piaci értéket, ekkor a pozitív különbözet elszámolható értékhelyesbítésként.

Az értékhelyesbítés a forrás oldalon pedig értékelési tartalékként jelenik meg.(417)

Mi az értékhelyesbítés mérlegértéke?

Az értékhelyesbítés mérlegértéke az értékhelyesbítés alá vont eszköz piaci értéke és a könyv szerinti értéke pozitív különbözetét mutatja.

Az értékhelyesbítés nem módosítja a könyv szerinti értéket, így az adott eszköz mérlegértékét sem befolyásolja,az értékhelyesbítés alá vont eszköz piaci értékét minden évben felül kell vizsgálni, és a korábbi értékhelyesbítést az aktuális piaci érték és a könyv szerinti érték különbözetének megfelelően kell korrigálni.

Nézzük mindezt példákkal is:>>>>

  • 1.eset: Piaci áresés miatt, ha a KSZÉ tartósan és jelentősen magasabb > Piaci érték

Ebben az esetben az eszköz értékét, a a terven felüli értékcsökkenés összegével csökkenteni kell, de az eszköz állományban marad

T 866 K 128-148

2.eset: Az eszköz részleges kárt “szenvedett”, megsemmisült, hiányzik, nem használható, használhatatlan, leselejtezik( itt az eszköz nem marad állományban)

Ebben az esetben az aktuális nettó értéket kell terven felüli écs-ként elszámolni, ( bruttó érték-terv szerinti écs), majd ki kell vezetni a könyvekből.

Elszámolása: pl.: ha egy járműről van szó)

1. terv szerinti écs kivezetése: T 139 K 132

2. terven felüli écs elszámolása: T 866 K 138( nettó értéken, ( bruttó érték-terv szerinti écs)

3. terven felüli écs kivezetése: T 138 K 132( nettó értéken)

3. A terven felüli Écs visszaírása

Ha a piaci érték jelentősen meghaladja> a KSZÉ-t, akkor a korábban elszámolt terven felüli értékcsökkenést vissza kell írni, de maximum a korábban elszámolt terven felüli écs összegében.

pl.:

BÉ=120

elszámolt terv szerinti écs:20,

korábban elszámolt terven felüli écs: 10

Piaci érték:95

Nettó érték: 120-20-10=90, tehát a piaci érték>mint a nettó érték, a különbözet 5, de mivel korábban már terven felüli écs-t elszámoltak , a pozitív különbözet összegében a terven felüli écs-t vissza kell írni:

( 5 E Ft-ot lehet visszaírni, mert ennyi a különbség a Pé és a Kszé között, nem a korábban elszámolt Terven felüli Écs-t, ami 10 E Ft)

pl.: T 138 K 966 5

4. Az értékhelyesbítés:

Minden tárgyi eszköznél lehetséges, kivéve befejezetlen beruházások 161

Ha a piaci érték> jelentősen meghaladja az eszköz KSZÉ-t, akkor a pozitív különbözet értékhelyesbítésként kimutatható.

 

Tudod, hogy a Számvitelsulinál egy ingyenes számvitel e-mail tanfolyamon is részt vehetsz?

Katt ide, és máris indul a tanfolyam:)

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)