Alapítás-Átszervezés elmélet

Ma az immateriális javak közül az alapítás-átszervezés elméletét mutatom meg. Mit kell az immateriális javaknál az alapítás-átszervezésről? Mit jelent az aktiválás? Mi az az osztalékfizetési korlát? Mi történik ilyenkor?

Az alapítás-átszervezés elméleti tudnivalója

A vállalkozó dönthet úgy is, hogy aktiválja az alapítás-átszervezés költségeit, és úgy is dönthet, hogy mindjárt költségként számolja el.

Ha a vállalkozó az aktiválás mellett dönt, akkor az alapítással, átszervezéssel kapcsolatos költségek, nem az alapításhoz kapcsolódó időszak eredményét csökkentik, hanem az alapítás esetén a létesítő okirat dátumát, átszervezés esetén pedig a befejezést követő időszak eredményét csökkentik. Ez az időszak maximum 5 év lehet.

Ilyenkor a kapcsolódó költségek alapítás-átszervezés aktivált értékeként(111) kerülnek kimutatásra, majd a következő időszakban terv szerinti értékcsökkenésként kerülnek elszámolásra az eredmény terhére, így csökkentik az eredményt. Ez a következő időszak lehet max.5 év.

Tehát: az alapítás-átszervezés költségei nem azonnal kerülnek elszámolásra, -vagyis nem egyszerre csökkentik az eredményt-, hanem a követő időszak bevételeivel szemben jelennek meg.

Az alapítás-átszervezés aktivált értékének le nem írt összege osztalékfizetési korlátot jelent.

Mit jelent az osztalékfizetési korlát?

Az alapítás-átszervezés aktivált értékének költségként még el nem számolt részét az eredménytartalékból(413) a lekötött tartalékba(414) át kell vezetni.

A lekötött tartalék forrás számla, ezért a Követel oldalon nő, az eredménytartalék is forrás számla ezért a csökkenést a Tartozik oldalon könyveljük:
T 413 K 414

Mi történik ekkor?

Az eredménytartalék lekötött tartalékba történő átvezetés miatt, a vállalkozás többleteredményt mutat ki, de ezt osztalékként, részesedésként nem tudják kivenni a vállalkozásból.(az osztalékfizetési korlát miatt)

A későbbi időszakban az alapítás átszervezés aktivált értéke után elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összegében, a korábban lekötött eredménytartalékot a lekötött tartalékból vissza kell vezetni az eredménytartalékba!

T 414 K 413

Ugye, hogy nem is bonyolult?

Letöltötted már az ajándék anyagokat?

13 leckéből álló tanfolyamon is részt vehetsz. Kérdd ITT!

 

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)