Számviteli törvény változásai 2013-1. rész

2013  január 1-től is lesznek változások a számviteli törvényben.  Nézzük mi és hogyan változik.

1. Hiba, önellenőrzés

2013 január 1-től, a 2012-ben indult üzleti évre is alkalmazhatóan.

Nem minősül jelentős összegűnek a hiba, ha a feltárásának évében az ellenőrzések során-ugyanazon évet érintően-megállapított hibák és hibahatások eredményt,
saját tőkét növelő-csökkentő értékének együttes összege nem éri el az 1.000.000 Ft-ot. ( eddig 500 milliónál volt a határ)

Így azt a tárgyévi könyvelésben kell javítani, az önellenőrzésre vonatkozó számviteli előírások alkalmazása nélkül.

Megszűnik az ismételt közzétételi kötelezettség, ezért akkor sem kell közzétenni a korábban közzétett (egyszerűsített) éves beszámolót, ha abban a megbízható és valós képet lényegesen befolyásoló hibák voltak.

2. Házipénztár

2012 december 1-től a vállalkozásnál lévő napi készpénz-záróállomány maximális mértékét szabadon, a vállalkozásra jellemző körülményeknek megfelelően lehet megállapítani.

A napi készpénz-záróállomány átlagos értének maximális összegére vonatkozó korlátozások megszűntek.( 2012 december 1-ig a napi készpénz-záróállomány átlagos értéke nem haladhatta meg az előző év összes bevételének 10%-át.)

3. Skontó

Változás 2013 január 1-től, a 2012-ben indult üzleti évre is alkalmazhatóan. Skontóként a pénzügyileg rendezendő, (tehát a számlán szereplő) ellenérték legfeljebb 3%-a számolható el.A skontó elszámolása során figyelmen kívül hagyható a késedelmi kamat mértéke.

További hasznos információkat, leckéket, segédanyagokat itt találsz.

 

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)