Magánszemélyek adóbevallási lehetőségei

Ki készítheti el a magánszemélyek adóbevallását? Milyen bevallási lehetőségek vannak? Mikor milyen nyilatkozatot kell kitölteni? Ma ezt a témáról írok dióhéjban.

Milyen lehetőségei vannak a magánszemélyeknek az
adóbevallásra?

Ki készítheti el a magánszemélyek adóbevallását?

Ki készítheti el a magánszemélyek adóbevallását?

1.A munkáltatói adómegállapítás:

-Ha azt szeretnéd, hogy munkáltatód készítse el bevallásodat, akkor január 31-ig írásban kell ezt kérni a munkáltatódtól, a 12NY29 jelű nyilatkozaton.

-Ha nem kéred a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkozni kell 12NY30 jelű nyilatkozaton. Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

2.Egyszerűsített bevallás:

Ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallást. Csak annyit kell tenni, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot a 1253NY kitöltöd, aláírod és 2013. február 15-ig postára adod, vagy Ügyfélkapun keresztül elküldöd. Arra kell figyelni, hogy a határidő jogvesztő.

3. Önadózás:

Önadózó leszel, és magadnak Te készíted el a bevallást, ehhez a 1253 jelű nyomtatványt kell kitölteni és beküldeni a Nav-nak, a határidő: magánszemélynek május 21.

Még egy fontos határidő van: 2013. február 25.

Ez az adóbevallási  határidő pedig:

-az egyéni vállalkozókat,
-áfa fizetésre kötelezett őstermelőket,
-áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeket,
az Eva hatály alá bejelentkezett egyéni vállalkozókat érinti.

A Te e-mail postafiókodban is ott lehet minden Hétfő reggel  a “Hétfői Ébresztő” e-mail, amiben további hasznos tudnivalókat olvashatsz!

Kérdd itt, ajándékcsomaggal együtt!

No Comments.

Leave a Reply

(required)

(required)